Η σύσταση εταιρείας είναι το <<όχημα>> μιας επιχείρησης για να δραστηριοποιηθεί. Παρότι στην Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις ασκούνται ατομικά από τους ιδιοκτήτες τους, η δημιουργία μίας εταιρείας έχει πολλά οφέλη για τον επιχειρηματία.
Οι δικηγόροι μας εξειδικευμένοι στις εταιρείες μπορούν να σας ενημερώσουν για τα οφέλη αυτά.
Πρώτα από όλα, με την επιλογή του κατάλληλου τύπου εταιρείας, μπορείτε να απαλλαχτείτε από την προσωπική ευθύνη. Μπορείτε επίσης να μειώσετε την φορολογία σας και το κυριότερο, μπορείτε να ασκήσετε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα μαζί με κάποιον συνέταιρο.
Η σύσταση μιας εταιρείας σήμερα μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στο ΓΕΜΗ ακόμα και με την χρήση ενός προτυποποιημένου απλού καταστατικού.
Όμως η εμπειρία των δικηγόρων μας με τις εταιρικές διαφορές <<λέει>> ότι είναι πάντοτε καλύτερο να συνταχθεί ένα πλήρες καταστατικό από έναν δικηγόρο που να έχει όλους τους απαιτούμενους όρους λειτουργίας της εταιρείας ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον.
Μπορείτε παρακάτω να ενημερωθείτε για τους διαφορετικούς τύπους εταιρειών και οι δικηγόροι μας είναι στη διάθεσή σας για να σας συμβουλεύσουν κατάλληλα αφού κλείσετε ένα ραντεβού στο 2107231630.
Η δικηγορική μας εταιρεία έχει ασχοληθεί με ένα από τα πιο περίπλοκα κομμάτια του εταιρικού και εμπορικού δικαίου που είναι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών.
Η ανάγκη για συγχώνευση εταιρειών προκύπτει όταν μία εταιρεία εξαγοράζει μία άλλη ή όταν ένας επιχειρηματίας που έχει διεσπαρμένες τις εμπορικές του δραστηριότητες σε πολλές εταιρείες αποφασίσει να τις βάλει όλες κάτω από την ίδια στέγη.
Η συγχώνευση εταιρειών απαιτεί συνεργασία δικηγόρων με τους λογιστές της εταιρείας και η δικηγορική μας εταιρεία έχει αρκετές φορές συστηθεί από τους λογιστές ή φοροτεχνικούς της εταιρείας για να αναλάβουν το νομικό κομμάτι της συγχώνευσης.
Παραθέτουμε παρακάτω ένα σύντομο οδηγό για τις απαιτούμενες ενέργειες για την συγχώνευση εταιρειών και μπορούμε να συζητήσουμε μαζί σας στα γραφεία μας στην οδό Ομήρου αρ. 21 στο Κολωνάκι ότι επιθυμείτε.
Με το νόμο 4601/2019 ρυθμίσθηκε ενιαία το θέμα του μετασχηματισμού εταιρειών με συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή.
Οι διατάξεις του νόμου αυτού εφαρμόζονται στην συγχώνευση εταιρειών διάφορης νομικής μορφής.
Συγκεκριμένα, σε διαδικασία εταιρικού μετασχηματισμού με συγχώνευση, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νόμου μπορούν να υποβληθούν ή να μετάσχουν οι ακόλουθες εταιρικές μορφές:
α. Ανώνυμες Εταιρείες.
β. Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης.
γ. Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες.
δ. Ομόρρυθμες Εταιρείες.
ε. Ετερόρρυθμες Εταιρείες.
στ. Ετερόρρυθμες Εταιρείες κατά μετοχές.
ζ. Κοινοπραξίες που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 293 του ν. 4072/2012 (Α` 86).
η. Ευρωπαϊκές Εταιρείες (SE) που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΚ) 2157/2001 του Συμβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2001 (ΕΕ L 294).
θ. Αστικοί Συνεταιρισμοί.
ι. Ευρωπαϊκές Συνεταιριστικές Εταιρείες (ΕΣΕτ) που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΚ) 1435/2003 της 22ής Ιουλίου 2003 (ΕΕ L 207).
Οι παραπάνω εταιρείες της παραγράφου 1 μπορεί να μετάσχουν σε εταιρικό μετασχηματισμό με οποιαδήποτε από τις ιδιότητες που προσιδιάζουν σε αυτόν, δηλαδή ως απορροφώμενες, απορροφώσες, συγχωνευόμενες, διασπώμενες, εισφέρουσες, επωφελούμενες, συνιστώμενες (νέες) ή μετατρεπόμενες, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις του νόμου.
Ο μετασχηματισμός εταιρειών μπορεί να γίνει με τις εξής μορφές:
α. συγχώνευση,
β. διάσπαση,
γ. μετατροπή.
Σημαντικό είναι ότι σε εταιρικό μετασχηματισμό, μπορεί να μετάσχουν και εταιρείες που έχουν λυθεί λόγω παρόδου του χρόνου διάρκειας ή με απόφαση της συνέλευσης ή των εταίρων τους, καθώς επίσης και εταιρείες που κηρύχθηκαν σε πτώχευση, εφόσον μετά την κήρυξη της πτώχευσης επικυρώθηκε τελεσίδικα το σχέδιο αναδιοργάνωσης ή εξοφλήθηκαν όλοι οι πτωχευτικοί πιστωτές, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 164 του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007, Α` 153) αρκεί να μην έχει αρχίσει η διανομή του προϊόντος της εκκαθάρισης και υπό την προϋπόθεση ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας δεν είναι κατώτερα του ελάχιστου κεφαλαίου που προβλέπεται για την οικεία εταιρική μορφή.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ
Οι διατάξεις του ν.δ. 1297/1972 (Α` 217), των νόμων 2166/1993 (Α` 137), 4172/2013 (Α` 167) και άλλων νόμων, ιδίως φορολογικού ή αναπτυξιακού περιεχομένου, οι οποίες αναφέρονται σε μετασχηματισμούς, διατηρούνται σε ισχύ ως προς τις φορολογικές τους ρυθμίσεις και τα παρεχόμενα πλεονεκτήματα ή κίνητρα.
ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ
Η συγχώνευση πραγματοποιείται είτε με απορρόφηση είτε με σύσταση νέας εταιρείας.
«Συγχώνευση με απορρόφηση» είναι η πράξη με την οποία μία ή περισσότερες εταιρείες (απορροφώμενες) μεταβιβάζουν σε μία άλλη υφιστάμενη εταιρεία (απορροφώσα), ύστερα από λύση τους, χωρίς να τεθούν σε εκκαθάριση, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεών τους, με τη διάθεση στους μετόχους ή στους εταίρους των απορροφώμενων εταιρειών εταιρικών συμμετοχών της απορροφώσας εταιρείας και ενδεχομένως με καταβολή χρηματικού ποσού, το οποίο δεν υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) της ονομαστικής αξίας των εταιρικών συμμετοχών που διατίθενται ή, σε περίπτωση έλλειψης ονομαστικής αξίας, της λογιστικής τους αξίας.
«Συγχώνευση με σύσταση νέας εταιρείας» είναι η πράξη με την οποία δύο ή περισσότερες εταιρείες (συγχωνευόμενες) μεταβιβάζουν σε μία νέα εταιρεία, την οποία συνιστούν, ύστερα από λύση τους, χωρίς να τεθούν σε εκκαθάριση, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεών τους, με τη διάθεση στους μετόχους ή στους εταίρους των συγχωνευόμενων εταιρειών εταιρικών συμμετοχών της νέας εταιρείας και ενδεχομένως με καταβολή χρηματικού ποσού, το οποίο δεν υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) της ονομαστικής αξίας των εταιρικών συμμετοχών που διατίθενται ή, σε περίπτωση έλλειψης ονομαστικής αξίας, της λογιστικής τους αξίας.
Τα βασικά στάδια κάθε μετασχηματισμού εταιρειών είναι τα ακόλουθα:
1/ Σύνταξη σχεδίου σύμβασης μετατροπής ( συγχώνευσης, μετατροπής, διάσπασης ).
2/ Σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης από τα όργανα που εκπροσωπούν την εταιρεία.
3/ Δημοσίευση του σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης στο Γ.Ε.ΜΗ. και στον διαδικτυακό τόπο κάθε εταιρείας που συμμετέχει στον μετασχηματισμό.
4/ Λεπτομερής γραπτή έκθεση και ενημέρωση για τη συγχώνευση από τους εκπροσώπους της εταιρείας.
5/ Καταχώριση της έκθεσης στο Γ.Ε.ΜΗ και δημοσίευση στον διαδικτυακό τόπο των εταιρειών.
6/ Υποβολή της έκθεσης για έγκριση στους μετόχους ή εταίρους των εταιρειών που συμμετέχουν.
7/ Εξέταση του σχεδίου σύμβασης μετασχηματισμού ( συγχώνευσης – διάσπασης – μετατροπής ) από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες
8/ Έγκριση της σύμβασης από την Γενική Συνέλευση των μετόχων ή τους εταίρους των εταιρειών που συμμετέχουν.
9/ Υπογραφή της σύμβασης από τους εκπροσώπους όλων των εταιρειών που συμμετέχουν.
10/ Καταχώριση της σύμβασης στο ΓΕΜΗ.
Ορισμένα από αυτά τα στάδια μπορούν να παραληφθούν εφόσον στον μετασχηματισμό συμφωνούν όλοι οι εταίροι ή μέτοχοι των εταιρειών και τα όργανά τους.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ
α) η απορροφώσα εταιρεία υποκαθίσταται ως καθολική διάδοχος στο σύνολο της περιουσίας, δηλαδή στο σύνολο των δικαιωμάτων, των υποχρεώσεων και γενικά των έννομων σχέσεων της απορροφώμενης ή των απορροφώμενων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών αδειών που έχουν εκδοθεί υπέρ της απορροφώμενης ή των απορροφώμενων εταιρειών,
β) οι μέτοχοι ή οι εταίροι της απορροφώμενης ή των απορροφώμενων εταιρειών γίνονται μέτοχοι ή εταίροι της απορροφώσας εταιρείας,
γ) η απορροφώμενη ή οι απορροφώμενες εταιρείες παύουν να υπάρχουν.
α. είτε από την ίδια την απορροφώσα εταιρεία είτε από πρόσωπο που ενεργεί στο όνομά του αλλά για λογαριασμό της,
β. είτε από την ίδια την απορροφώμενη εταιρεία, είτε από πρόσωπο που ενεργεί στο όνομά του αλλά για λογαριασμό της.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Σε κάθε περίπτωση μετασχηματισμού εταιριών, οι εργαζόμενοι προστατεύονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για τη μεταβολή στο πρόσωπο του εργοδότη.
Οι δικηγόροι της εταιρίας μας έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το δίκαιο των εμπορικών εταιριών και μπορούν να σας υποστηρίξουν νομικά στα πιο απλά έως και τα πιο δύσκολα θέματα που μπορούν να απασχολήσουν έναν επιχειρηματία που θέλει να ιδρύσει μία εταιρία ή είναι εταίρος ή μέτοχος αυτής.
Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας υποστηρίξουν νομικά στην ίδρυση εταιρίας δηλαδή στην σύνταξη καταστατικού στην δημοσίευσή του στο ΓΕΜΗ και στην λήψη του ΑΦΜ με ανταγωνιστικές τιμές. Επίσης οι δικηγόροι μας αναλαμβάνουν την σύνταξη πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων καθώς και κάθε άλλης απόφασης της εταιρίας που απαιτείται ανάλογα με τον τύπο της καθώς και την μετατροπή της από τον έναν τύπο στον άλλο.
Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν για την επιλογή του τύπου εταιρίας που ταιριάζει καλύτερα με τις ανάγκες σας ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας σας, τις ευθύνες που αναλαμβάνετε και το απαραίτητο κεφάλαιο καθώς φυσικά και τις απαραίτητες δαπάνες.
Οι δικηγόροι της εταιρίας μας μπορούν να αναλάβουν την δημιουργία μίας ανώνυμης εταιρίας σύμφωνα με τις ανάγκες σας και με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Παρακάτω, παραθέτουμε βασικές πληροφορίες για την δημιουργία και την λειτουργία των ανώνυμων εταιριών. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμείτε.
Κάθε ανώνυμη εταιρεία είναι εμπορική, έστω και αν ο σκοπός της δεν είναι η άσκηση εμπορικής επιχείρησης.
Ελάχιστος αριθμός εταίρων: Η ανώνυμη εταιρεία μπορεί να ιδρυθεί από ένα ή περισσότερα πρόσωπα ή να καταστεί μονοπρόσωπη με τη συγκέντρωση όλων των μετοχών σε ένα μόνο πρόσωπο. Η ίδρυση ανώνυμης εταιρείας ως μονοπρόσωπης ή η συγκέντρωση όλων των μετοχών της σε ένα μόνο πρόσωπο, καθώς και τα στοιχεία του μοναδικού μετόχου της, υπόκεινται στις διατυπώσεις δημοσιότητας
Ευθύνη εταίρων: Η ανώνυμη εταιρεία είναι κεφαλαιουχική εταιρεία με νομική προσωπικότητα, για τα χρέη της οποίας ευθύνεται μόνο η ίδια με την περιουσία της
Εταιρική επωνυμία: Η ανώνυμη εταιρεία λαμβάνει την επωνυμία της από το είδος της επιχειρήσεως, την οποία ασκεί. Στην επωνυμία δύναται να υπάρχει και το ονοματεπώνυμο κάποιου ιδρυτού ή άλλου φυσικού προσώπου, ή επωνυμία κάποιας εμπορικής εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση στην επωνυμία πρέπει να περιέχονται οι λέξεις «Ανώνυμη Εταιρεία».
Δημοσιότητα: Τα ιδρυτικά έγγραφα της ανώνυμης εταιρείας καθώς επίσης και οι τροποποιήσεις αυτών, οι οικονομικές καταστάσεις και λοιπές πράξεις που ρητώς αναφέρονται στο νόμο υπόκεινται σε διατάξεις δημοσιότητας.
Ελάχιστο κεφάλαιο: Το κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας καλύπτεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό, από έναν ή περισσότερους ιδρυτές και καταβάλλεται, κατά τη σύσταση της εταιρείας, στο σύνολό του ή εν μέρει. Στη δεύτερη περίπτωση, το μέρος που καταβάλλεται κατά τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με το κατώτατο όριο του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρείας που ορίζεται στο ποσό των είκοσι τεσσάρων χιλιάδων (24.000,00) ευρώ, ολοσχερώς καταβεβλημένο κατά τη σύσταση της εταιρείας.
Εκπροσώπηση της Εταιρείας -Διοικητικό Συμβούλιο: Η ανώνυμη εταιρεία εκπροσωπείται από το Διοικητικό της Συμβούλιο δικαστικώς και εξωδίκως. Ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου ορίζεται από το καταστατικό ή από τη γενική συνέλευση, εντός των ορίων που προβλέπονται στο καταστατικό. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται τουλάχιστον από τρία μέλη.
Απαγόρευση ανταγωνισμού: Απαγορεύεται στους Συμβούλους της ανώνυμης εταιρίας που συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στη διεύθυνση της εταιρείας, καθώς και στους διευθυντές αυτής, να ενεργούν, χωρίς άδεια της γενικής συνέλευσης για δικό τους λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων, πράξεις
Γενική Συνέλευση -Αποκλειστική αρμοδιότητα:
Η γενική συνέλευση της ανώνυμης εταιρίας είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει περί:
α) τροποποιήσεων του καταστατικού, ως τέτοιων θεωρουμένων και των αυξήσεων ή μειώσεων του εταιρικού κεφαλαίου.
β) εκλογής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ελεγκτών.
γ) εγκρίσεως του ισολογισμού της εταιρείας.
δ) διαθέσεως των ετησίων κερδών.
ε) Συγχώνευσης, διάσπασης, μετατροπής, αναβίωσης, παράτασης της διάρκειας ή διάλυσης της εταιρίας και
στ) περί διορισμού εκκαθαριστών.
Διανομή κερδών: Η διανομή των κερδών της ανώνυμης εταιρίας στους μετόχους γίνεται μόνο υπό τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
Ο δικηγόρος Στέφανος Οικονόμου έχει ασχοληθεί εκτενώς με το δίκαιο των εμπορικών εταιριών και μπορεί να σας υποστηρίξει νομικά στα πιο απλά έως και τα πιο δύσκολα θέματα που μπορούν να απασχολήσουν έναν επιχειρηματία.
Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας υποστηρίξουν νομικά στην ίδρυση εταιρίας δηλαδή στην σύνταξη καταστατικού στην δημοσίευσή του στο ΓΕΜΗ και στην λήψη του ΑΦΜ με ανταγωνιστικές τιμές. Επίσης οι δικηγόροι μας αναλαμβάνουν την σύνταξη πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων καθώς και κάθε άλλης απόφασης της εταιρίας που απαιτείται ανάλογα με τον τύπο της καθώς και την μετατροπή της από τον έναν τύπο στον άλλο.
Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν για την επιλογή του τύπου εταιρίας που ταιριάζει καλύτερα με τις ανάγκες σας ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας σας, τις ευθύνες που αναλαμβάνετε και το απαραίτητο κεφάλαιο καθώς φυσικά και τις απαραίτητες δαπάνες.
Σήμερα η πλειονότητα των νέων εταιριών που ιδρύονται έχουν την μορφή της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας ( ΙΚΕ ) λόγω της ευκολίας στην ίδρυσή της και του χαμηλού της κόστος.
Βασικά χαρακτηριστικά της ΙΚΕ είναι:
1/. Αριθμός εταίρων: Η ΙΚΕ είναι εταιρεία που μπορεί να συσταθεί ακόμη και από ένα (1) ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Δεν υπάρχει ανώτατος αριθμός εταίρων. Όταν αποτελείται από 1 μόνο φυσικό ή νομικό πρόσωπο πρόκειται για Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.
2/. Σκοπός: Ακόμη και αν ο σκοπός της ΙΚΕ δεν είναι εμπορική επιχείρηση, η εταιρεία είναι αποκλειστικά και μόνο εμπορική εκ του νόμου, ανήκουσα στην κατηγορία των κεφαλαιουχικών εταιρειών. O μόνος περιορισμός που θέτει ο νόμος είναι ότι απαγορεύεται η άσκηση δραστηριοτήτων για τις οποίες έχει ορισθεί από το νόμο αποκλειστικά άλλος εταιρικός τύπος (π.χ. τραπεζικές ή ασφαλιστικές εργασίες επιτρέπονται μόνο από Α.Ε.).
3/. Επωνυμία: Η επωνυμία της ΙΚΕ μπορεί να σχηματισθεί είτε από το όνομα ενός ή περισσότερων εταίρων είτε από το αντικείμενο της επιχείρησης που ασκεί. Επιτρεπτή είναι και φανταστική επωνυμία. Στην επωνυμία της όμως πρέπει οπωσδήποτε να περιέχονται ολογράφως οι λέξεις «Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» ή η συντομογραφίας «Ι.Κ.Ε.». Στην μονοπρόσωπη ΙΚΕ συμπεριλαμβάνονται αντίστοιχα σε κάθε περίπτωση οι λέξεις «Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» ή «Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.». Η επωνυμία δεν πρέπει να ξεπερνά τους 120 χαρακτήρες και ο διακριτικός τίτλος τους 80 χαρακτήρες.
4/. Διάρκεια: η διάρκεια της ΙΚΕ είναι ορισμένου χρόνου. Αν δεν ορίζεται ο χρόνος της διάρκειας στο καταστατικό, τότε η ΙΚΕ έχει εκ του νόμου διάρκεια 12 ετών από τη σύστασή της.
5/. Λήψη αποφάσεων – Διαχείριση – Εκπροσώπηση: Οι δικηγόροι μας σας ενημερώνουν ότι την ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία την διαχειρίζεται και εκπροσωπεί ένας ή περισσότεροι διαχειριστές. Οι πράξεις διαχείρισης και εκπροσώπησης της εταιρείας διενεργούνται συλλογικά από όλους τους εταίρους ή από το μοναδικό εταίρο στην περίπτωση της Μονοπρόσωπης ΙΚΕ (νόμιμη διαχείριση), εκτός και εάν ορίζεται διαφορετικά στο καταστατικό (καταστατική διαχείριση). Διαχειριστής μπορεί να είναι μόνο φυσικό πρόσωπο, εταίρος ή τρίτος. Σε περίπτωση νόμιμης διαχείρισης αν κάποιος από τους εταίρους είναι νομικό πρόσωπο, αυτό οφείλει να ορίσει για λογαριασμό του φυσικό πρόσωπο που θα είναι διαχειριστής.
6/. Κεφάλαιο/εισφορές: Το κεφάλαιο της ΙΚΕ καθορίζεται από τους εταίρους χωρίς περιορισμό, μπορεί δε να είναι και μηδενικό.
7/. Τρόπος σύστασης/δημοσιότητα: Η πράξη σύστασης της ΙΚΕ ( ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ) καταρτίζεται κατά κανόνα με απλό ιδιωτικό έγγραφο.
Η σύσταση της εταιρείας γίνεται με εγγραφή της εταιρείας στο ΓΕΜΗ.
8/. Χρόνος σύστασης μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης (ΥΜΣ) του ΕΒΕΑ: από 1 ημέρα έως και 10 ημέρες, αυτό ποικίλει ανάλογα με τον όγκο των αιτήσεων.
9/. Ευθύνη εταίρων: Για τις εταιρικές υποχρεώσεις ευθύνεται κατά βάση μόνο η εταιρεία με την περιουσία της και όχι οι εταίροι της, με εξαίρεση την ευθύνη του εταίρου που συμμετέχει με εγγυητική εισφορά, ο οποίος αναλαμβάνει την υποχρέωση έναντι των τρίτων να εξοφλήσει χρέη της εταιρείας μέχρι του ύψους της εισφοράς του.
10/. Ευθύνη διαχειριστή:
Αν περισσότεροι διαχειριστές ενήργησαν από κοινού, ευθύνονται εις ολόκληρο.
Οι δικηγόροι της εταιρίας μας έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το δίκαιο των εμπορικών εταιριών και μπορούν να σας υποστηρίξουν νομικά στα πιο απλά έως και τα πιο δύσκολα θέματα που μπορούν να απασχολήσουν έναν επιχειρηματία που θέλει να ιδρύσει μία εταιρία ή είναι εταίρος ή μέτοχος αυτής.
Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας υποστηρίξουν νομικά στην ίδρυση εταιρίας δηλαδή στην σύνταξη καταστατικού στην δημοσίευσή του στο ΓΕΜΗ και στην λήψη του ΑΦΜ με ανταγωνιστικές τιμές. Επίσης οι δικηγόροι μας αναλαμβάνουν την σύνταξη πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων καθώς και κάθε άλλης απόφασης της εταιρίας που απαιτείται ανάλογα με τον τύπο της καθώς και την μετατροπή της από τον έναν τύπο στον άλλο.
Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν για την επιλογή του τύπου εταιρίας που ταιριάζει καλύτερα με τις ανάγκες σας ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας σας, τις ευθύνες που αναλαμβάνετε και το απαραίτητο κεφάλαιο καθώς φυσικά και τις απαραίτητες δαπάνες.
Η ομόρρυθμη εταιρία είναι μία απλή μορφή εμπορικής εταιρίας με κύριο γνώρισμα την προσωπική και απεριόριστη ευθύνη των ομορρύθμων εταίρων για τα χρέη της εταιρείας ακόμα και με την προσωπική τους περιουσία.
Οι βασικές προυποθέσεις για την ίδρυσή της είναι οι εξής:
Απαιτούμενοι εταίροι: Απαιτούνται δύο τουλάχιστον άτομα για την ίδρυση ομόρρυθμης εταιρίας τα οποία μπορεί να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους άλλως επιτρέπεται μόνο κατόπιν δικαστικής άδειας.
Αν αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ένας ή περισσότεροι εταίροι και παραμείνει μόνο ένας εταίρος, η εταιρεία λύνεται, εφόσον μέσα σε τέσσερις μήνες δεν δημοσιευτεί στο Γ.Ε.ΜΗ. η είσοδος νέου εταίρου.
Ευθύνη εταίρων: Για τα χρέη της ομόρρυθμης εταιρίας ευθύνονται παράλληλα όλοι οι εταίροι απεριόριστα και σε ολόκληρο. Ο εταίρος που εισέρχεται στην εταιρεία ευθύνεται απεριόριστα και εις ολόκληρον και για τα υπάρχοντα πριν από την είσοδο του εταιρικά χρέη. Αντίθετη συμφωνία δεν ισχύει έναντι των τρίτων.
Εταιρική επωνυμία: Η επωνυμία της ομόρρυθμης εταιρείας σχηματίζεται είτε από το όνομα ενός ή περισσότερων εταίρων είτε από το αντικείμενο της επιχείρησης είτε από άλλες ενδείξεις με την προσθήκη των λέξεων «ομόρρυθμη εταιρεία», ολογράφως ή με τη σύντμηση «Ο.Ε.».
Δημοσιότητα : Η ομόρρυθμη εταιρεία καταχωρίζεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) με τη σύμπραξη όλων των εταίρων. Στοιχεία που καταχωρίζονται είναι, κατ` ελάχιστον, το όνομα και η κατοικία των εταίρων, η εταιρική επωνυμία, η έδρα και ο σκοπός της εταιρείας, καθώς και ο εκπρόσωπος της. Κάθε μεταβολή των στοιχείων αυτών καταχωρίζεται στο Γ.Ε.ΜΗ.
Ελάχιστο κεφάλαιο: Δεν απαιτείται
Διαχείριση: Δικαίωμα και υποχρέωση διαχείρισης της ομόρρυθμης εταιρίας έχουν όλοι οι εταίροι, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στην εταιρική σύμβαση.
Κέρδη και ζημίες: Εκτός αντίθετης συμφωνίας, οι εταίροι της ομόρρυθμης εταιρίας μετέχουν στα κέρδη και τις ζημίες κατά το ποσοστό συμμετοχής τους.
Εξουσία εκπροσώπησης: Κάθε εταίρος έχει εξουσία εκπροσώπησης της εταιρείας, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στην εταιρική σύμβαση. Συνήθως ορίζεται ένας διαχειριστής ή περισσότεροι που εκπροσωπούν την εταιρία είτε από κοινού είτε ο καθένας ξεχωριστά.
Οι δικηγόροι της εταιρίας μας έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το δίκαιο των εμπορικών εταιριών και μπορούν να σας υποστηρίξουν νομικά στα πιο απλά έως και τα πιο δύσκολα θέματα που μπορούν να απασχολήσουν έναν επιχειρηματία που θέλει να ιδρύσει μία εταιρία ή είναι εταίρος ή μέτοχος αυτής.
Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας υποστηρίξουν νομικά στην ίδρυση εταιρίας δηλαδή στην σύνταξη καταστατικού στην δημοσίευσή του στο ΓΕΜΗ και στην λήψη του ΑΦΜ με ανταγωνιστικές τιμές. Επίσης οι δικηγόροι μας αναλαμβάνουν την σύνταξη πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων καθώς και κάθε άλλης απόφασης της εταιρίας που απαιτείται ανάλογα με τον τύπο της καθώς και την μετατροπή της από τον έναν τύπο στον άλλο.
Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν για την επιλογή του τύπου εταιρίας που ταιριάζει καλύτερα με τις ανάγκες σας ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας σας, τις ευθύνες που αναλαμβάνετε και το απαραίτητο κεφάλαιο καθώς φυσικά και τις απαραίτητες δαπάνες.
Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να αναλάβουν την ίδρυση μίας εταιρίας περιορισμένης ευθύνης ( ΕΠΕ ) για σας αν αυτή είναι η μορφή εταιρίας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.
Παραθέτουμε παρακάτω τα βασικά χαρακτηριστικά της ΕΠΕ.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον δικηγόρο Στέφανο Οικονόμου για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με την ίδρυση ή μετατροπή μίας εταιρίας περιορισμένης ευθύνης.
Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) είναι μια μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας κατά στην οποία για τα χρέη της ευθύνεται μόνο η ίδια με την περιουσία της οι εταίροι της δε έχουν περιορισμένη ευθύνη.
Οι βασικές προϋποθέσεις για την ίδρυσή της είναι οι εξής:
Ελάχιστος αριθμός εταίρων: Η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης συστήνεται τουλάχιστον από δύο πρόσωπα είτε φυσικά είτε νομικά. Ωστόσο μπορεί και ένα μόνο πρόσωπο φυσικό ή νομικό (μονοπρόσωπη ΕΠΕ) υπό κάποιες προϋποθέσεις. Δηλαδή δεν επιτρέπεται εφόσον έχει ήδη ιδρυθεί μονοπρόσωπη ΕΠΕ από φυσικό ή νομικό πρόσωπο αυτό να ιδρύσει νέα μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Επίσης μονοπρόσωπη ΕΠΕ δεν μπορεί να γίνει μοναδικός εταίρος άλλης μονοπρόσωπης ΕΠΕ.
Ευθύνη εταίρων: Μέχρι του ύψους του κεφαλαίου. Η ευθύνη είναι της εταιρείας με την περιουσία της, όχι των εταίρων. Αντίθετα από τις προσωπικές εταιρείες υπάρχει διαχωρισμός της περιουσίας της εταιρείας από την προσωπική περιουσία των ιδρυτών – εταίρων.
Εταιρική επωνυμία: Η επωνυμία της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης σχηματίζεται είτε εκ του ονόματος ενός ή περισσοτέρων εταίρων είτε προσδιορίζεται εκ του αντικειμένου της ασκουμένης υπ’ αυτής επιχειρήσεως. Στην επωνυμία της εταιρείας πρέπει να περιέχονται ολογράφως οι λέξεις «Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης.»
Δημοσιότητα: Η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης εγγράφεται στο Γ.Ε.ΜΗ. Το καταστατικό της και οι τυχόν τροποποιήσεις αυτού και όσες πράξεις προβλέπεται από τον νόμο δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ .
Ελάχιστο κεφάλαιο: Το κεφάλαιο μιας ΕΠΕ καθορίζεται από τους εταίρους χωρίς κανένα περιορισμό. Το κεφάλαιο πρέπει να είναι καταβεβλημένο κατά την σύστασή της. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ολόκληρο σε μετρητά, μπορεί να είναι και εισφορά σε είδος, δηλαδή εισφορά περιουσιακού στοιχείου στην εταιρεία (πχ ακίνητο). Όμως στην περίπτωση που μέρος του αρχικού εταιρικού κεφαλαίου (το πολύ το 50% αυτού) καλύπτεται με εισφορά σε είδος θα πρέπει να έχει προηγηθεί αποτίμηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Κ.Ν.2190/1920.
Διανομή κερδών: Εκτός αν ρυθμίζεται διαφορετικά από το καταστατικό οι εταίροι έχουν δικαίωμα στα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από τον ετήσιο ισολογισμό κατά το λόγο των εισφορών αυτών.
Διαχείριση– Εκπροσώπηση:
Γενική Συνέλευση : Η διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων και η εκπροσώπησή της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης ανήκει, εάν δεν συμφωνηθεί αλλιώς σε όλους τους εταίρους δρώντας συλλογικώς. Η συνέλευση των εταίρων είναι το ανώτατο όργανο της εταιρείας και δικαιούται να αποφασίζει επί πάσης εταιρικής υποθέσεως. Οι αποφάσεις της συνελεύσεως λαμβάνονται διά πλειονοψηφίας άνω του 50% του όλου αριθμού των εταίρων, εκπροσωπούντων άνω του 50% του όλου εταιρικού κεφαλαίου. Έκαστος εταίρος έχει δικαίωμα μιας τουλάχιστον ψήφου στη συνέλευση. Εάν έχει περισσότερα εταιρικά μερίδια ο αριθμός των ψήφων είναι ανάλογος του αριθμού αυτών.
Διαχειριστές: Μέσω του καταστατικού ή μέσω αποφάσεως της γενικής συνελεύσεως των εταίρων η διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων και η εκπροσώπηση της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης δύναται να ανατεθεί σε ένα η περισσότερους εταίρους ή μη εταίρους για ορισμένο χρόνο ή μη. Εάν η κατά την προηγουμένη παράγραφο η διαχείριση ανετέθη σε περισσότερους και δεν ορισθεί άλλως οι διαχειριστές δρουν συλλογικά.
Η απόφαση της Συνέλευσης της εταιρίας περιορισμένης ευθύνης για το διορισμό των διαχειριστών, στην οποία απαραίτητα πρέπει να αναφέρεται αν οι διαχειριστές αυτοί δεσμεύουν την εταιρεία όταν ενεργούν μεμονωμένα ή από κοινού, υποβάλλεται στις διατυπώσεις δημοσιότητας. Στη δημοσιότητα αυτή υποβάλλεται επίσης η με οποιοδήποτε τρόπο λήξη της διαχείρισης ως προς ένα ή περισσότερους διαχειριστές.
Ελάττωμα ως προς το διορισμού των διαχειριστών δεν αντιτάσσεται στους καλόπιστους τρίτους, εφόσον τηρήθηκαν οι σχετικές με το διορισμό τους διατυπώσεις δημοσιότητας.
Εξουσία των διαχειριστών: Οι διαχειριστές εκπροσωπούν την Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης και ενεργούν στο όνομά της κάθε πράξη που καλύπτεται από το σκοπό της εταιρείας. Πράξεις των διαχειριστών, ακόμη κα αν είναι εκτός του εταιρικού σκοπού, δεσμεύουν την Εταιρεία απέναντι στους τρίτους, εκτός αν η Εταιρεία αποδείξει ότι ο τρίτος γνώριζε την υπέρβαση του εταιρικού σκοπού ή όφειλε να τη γνωρίζει. Δε συνιστά απόδειξη μόνη η τήρηση των διατυπώσεων δημοσιότητας ως προς το Καταστατικό ή τις τροποποιήσεις
του. Περιορισμοί της εξουσίας των διαχειριστών της Εταιρείας, που προκύπτουν από το Καταστατικό ή από απόφαση της συνέλευσης των εταίρων, δεν αντιτάσσονται στους τρίτους, ακόμη και αν έχουν υποβληθεί στις διατυπώσεις δημοσιότητας.